Viimeisin IPCC:n tekemä ilmastomuutosta koskeva raportti osoittaa, että jos haluamme puuttua maailmanlaajuiseen ilmastokriisiin, tarvitsemme maa- ja elintarvikejärjestelmältämme radikaalin muutoksen. Tämä johtuu siitä, että meidän täytyy leikata kasvihuonekaasupäästöjämme merkittävästi. On aika, että me kaikki alamme tarkastelemaan tekemiämme valintoja ja ymmärtämään, kuinka syömämme ruoka vaikuttaa ilmastoomme.

Maailman johtavat tutkijat korostavat miten syömämme ruoka vaikuttaa ympäristöömme ja miten se kiihdyttää ilmastonmuutosta. Ruoka vastaa noin 30%: sta kasvihuonekaasupäästöistä maailmanlaajuisesti ja, jos emme ryhdy toimenpiteisiin heti, tämän määrän ennustetaan kasvavan entisestään. Meidän on siis ryhdyttävä toimenpiteisiin heti. Miten yksittäiset ihmiset voivat sitten hillitä ilmastonmuutosta?

Tässä blogissa haluan kertoa kuinka tavalliset ihmiset voivat hidastaa ilmastonmuutosta syömällä kestävämmällä tavalla. Toivon, että luettuasi tämän blogin alat miettimään kuinka jokapäiväiset valintasi vaikuttavat planeettaamme.

1. Syö enemmän vihanneksia

Keskitytään aluksi vihanneksiin, papuihin ja pähkinöihin. Sen lisäksi, että syömällä enemmän vihanneksia pääset nauttimaan monipuolisemmasta ruokavaliosta, voit myös hillitä ilmastonmuutosta. Voit ottaa inspiraatiota esimerkiksi Kiinasta tai Malesiasta, missä suurin osa ruuista valmistetaan kasveista. Myös Välimeren alueella ihmiset syövät paljon kasviksia. Herkullisista salaateista, tagiineista, pasta- ja riisilajikkeista voit valmistaa erittäin herkullisia, terveellisiä ja ympäristöystävällisiä ruokia.

2. Syö monipuolisesti

Tällä hetkellä liian monet ihmiset luottavat samoihin ruokiin ja samoihin ydinaineosiin, esimerkiksi kanaan ja lihaan. Tekemällä ruokavaliostasi monipuolisemman ja värikkäämmän siitä tulee sekä ravitsevampi ja maukkaampi, että myös ekologisempi. Kaikki voittavat!

3. Tarkkaile lihansyöntiäsi

Tämä neuvo koskee sekä punaista, että valkoista lihaa. Tänä päivänä suosituin liha on kana, ja suurin osa ihmisistä syökin sitä joka päivä. Eläinten tehdasviljely on kuitenkin erittäin haitallista ympäristölle, joten kannustan sinua miettimään, tarvitsetko oikeasti lihaa ruokavaliossasi. Proteiinia voi nimittäin saada myös kasvilähteistä, kuten linsseistä ja pavuista. Jos et tiedä miten näistä ainesosista voi tehdä ruokaa, löydät kattilat ja reseptikirjat kasvisruokien laittamista varten helposti netistä.