Ekologista matkailua

Matkustelu avartaa ja tekee elämästä monin verroin parempaa. Joskus vihreiden arvojen toteuttaminen matkustaessa voi tuntua jopa mahdottomalta tai ainakin erittäin haastavalta. Ekologiset arvot ja oman matkustelutarpeen välillä tasapainottelu onkin melkoista touhua. Matkustamista onkin syytä miettiä monelta eri kantilta ennen lippujen varaamista. Tässä artikkelissa pohdin asiaa muutamasta eri näkökulmasta. Kommentoi, mitä mieltä itse olet!

Lennä vähemmän 

Helpoin tapa säästää luontoa on lentää vähemmän. Jos matkustat Eurooppaan, kulje junalla tai laivalla tai vuokraa auto. Kun matkustaa maata pitkin, matkustusaika pitenee. Silloin jo matkantekoon kannattaa suhtautua seikkailuna, joka kuuluu lomareissuun siinä missä itse kohteessakin vietetty aika. Jos valitset kuitenkin lentokoneen, valitse uudempi kone. Mitä uudempi kone, sitä useammaan vaatimuksen se on rakennusvaiheessa täyttänyt.

Ympäristöystävällinen hotelli

Hotellit panostavat ympäristöystävällisyyteen ja vihreisiin arvoihin. Voit tutustua arvoihin hotellien verkkosivuilla (esimerkiksi https://www.icehotel.com/). Hotellit kertovat usein esimerkiksi miten heillä kierrätetään, millaisia arvoja ravintolan menua suunniteltaessa noudatetaan, miten veden kulutusta on pyritty vähentämään ja niin edelleen. Etenkin köyhemmissä maissa hotellien ekologisuus ei välttämättä ole yhtä korkealla tasolla kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Silloin on hyvä pyrkiä itse tekemään parhaansa ja kierrättämään omat jätteensä asianmukaisesti.

Kunnioita kohdetta

Eettinen matkailija huomioi ja kunnioittaa paikallisia olosuhteita, kulttuuria ja tapoja. Tähän kuuluu sopiva pukeutuminen ja esimerkiksi juhlapyhien kunnioittaminen. Lähiruokaa suosimalla tuet paikallisten taloutta ja tuot maahan rahaa. Tippi on monelle paikalliselle iso osa toimeentuloa, joten kannattaa toimia maassa maan tavoilla. Jos sinut kutsutaan paikalliseen perheeseen vieraisille, kutsuun kannattaa ehdottomasti tarttua – luvassa saattaa olla kokemus, jota et muualla pääse kokemaan