Haastan teidät blogini lukijat pohtimaan omia valintojanne, kun matkailette Suomen suvessa. Usein lomamatkalla kaivataan helppoja ratkaisuja, eikä aivoja jaksaisi vaivata pohtimalla tekojen eettisyyttä. Haluan helpottaa hyvien valintojen tekemistä jakamalla listan, kuinka pohtia kesälomareissun eettisyyttä eri kulmista!

Mieti, millä matkustat. Onko reissun päälle pakko lähteä omalla autolla? Vaikka oma auto mahdollistaa itsenäiset aikataulut ja takaa yksityisyyden, on junamatkoissakin tunnelmaa, jota ei muualta tavoita! Ravintolavaunussa tavatut ihmiset ja kuullut tarinat, ilmastoidut hytit ja yöjunan mukavuudet jäävät taatusti mieleen osana reissukokemusta. Jos autoilu on kuitenkin mieleesi, mieti, voisitko järjestää kimppakyydin.

Vuokraa kohteessa pyörä. Matkakohteeseen pääsee tutustumaan helposti ja vaivattomasti pyörän selästä, sillä se mahdollistaa nopeat, spontaanit reissut monipuolisia reittejä hyödyntäen. Moni hotelli helsingin keskustassa onkin huomannut vuokrapyörien edut, sillä kaupungin julkisen liikenteen omaksuminen voi olla liian iso tehtävä viikonloppureissun takia. Siksi pyörälaina onkin kiinnitetty osaksi hotellipalveluita ja pyörien huollosta vastataan hyvin.

Arvosta lähiruokaa. Jokaiselta paikkakunnalta Suomessa löytyy pikaruokaravintoloita, mutta olisiko tällä reissulla aika kokeilla paikallisia ravintoloita ja niiden herkkuja? Paikalliset ravintolat hankkivat raaka-aineensa usein lähituottajilta, ja niiden makujen kanssa eivät kaukaa tilatut raaka-aineet kykene edes kilpailemaan. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan paikallisruokia, sillä perinneruuat tarjoavat usein uskomattomia makuelämyksiä! 

Älä jätä roskia luontoon. Kaikilla vaellusreiteillä ja rannoilla ei kierrätystä ole ajateltu. Ota kuitenkin omat eväskääreesi ja roskasi mukaan ja kuljeta ne asianmukaiseen kierrätyspisteeseen. Pieni vaivannäkö on suuri teko luonnolle, ja voit samalla näyttää esimerkkiä muille. 

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua tekemään parempia valintoja kotimaassa matkatessasi! Pienillä teoilla autat maailmaa huomaamattasi paljon, sillä jokainen vihreä valinta on askel eteenpäin.