Siirtolapuutarha itselle

Kesä on ehdottomasti todellista grilliaikaa ja kaikenlaiset vartaat ovatkin grillissä melko perinteinen näky. Omat suosikkivartaani rakentuvat pelkistä kasviksista, enkä ole vielä toistaiseksi kuullut niistä ainuttakaan valituksen sanaa. Jaankin nyt teille itse suosimani ohjeen kasvisvartaisiin ja niihin sopivasta marinadista. Jakamani ohje soveltuu määrällisesti suuriin grillijuhliin ja siitä tulee 10-12 annosta, mutta ohjeen voi helposti vaikka puolittaa.

– 6 (yhteensä noin 440g) pienehköä punasipulia
– 300g retiisejä
– 2 (yhteensä noin 600g) kesäkurpitsaa
– 500g grilliherkkusieniä
– 2 (yhteensä noin 300g) keltaista paprikaa
– 2 (yhteensä noin 300g) punaista paprikaa

Marinadi:
– 8 valkosipulinkynttä
– 4 rkl hienonnettua persiljaa
– 4 rkl hienonnettua rosmariinia
– 2 dl oliiviöljyä
– ½ tl suolaa
– ½ tl mustapippuria
Voit käyttää metallisia tai puisia varrastikkuja. Jos käytät puisia, laita ne tässä vaiheessa kylmään veteen likoamaan.
Tee ensimmäisenä marinadi valmiiksi odottamaan. Yhdistä hienonnettu valkosipuli yrttien ja öljyn kanssa ja lisää sitten suola ja pippuri.
Huuhtele ja leikkaa kasvikset. Punasipulit voi leikata neljään osaan ja kerrokset irrottaa toisistaan. Pienet retiisit voivat jäädä kokonaisiksi, suuret voi leikata puoliksi. Myös sienet puolitetaan ja paprikat leikataan niiden kanssa saman kokoisiksi paloiksi. Kesäkurpitsa viipaloidaan. Kaikki kasvikset kannattaa leikata suunnilleen saman kokoisiksi, jolloin grillaus onnistuu tasaisesti!
Kokoa vartaat laittaen ensimmäiseksi sipulin palasia, kesäkurpitsaa, punaista paprikaa, sientä ja keltaista paprikaa. Jatka lisäämällä kesäkurpitsaa, sipulia ja sientä ja lisää viimeisenä punaista paprikaa ja retiisi. Käytä vartaiden voiteluun rypsiöljyä ja kääntele niitä grillatessasi kunnes kaikki kasvikset ovat kuumia ja