Huolehdi kotisi kunnosta ympäri vuoden

Jokainen omakotitalossa asuva tietää, että omakotitaloasumisen riemut eivät tule ilman vastuuta. Jos haluaa pitää kodistaan huolta, on asukkaalla jos jonkinlaisia puuhia ympäri vuoden. Tarkka ja suunniteltu kodista huolehtiminen ja erilaiset projektit pidentävät sinun ja kotisi yhteistä aikaa – kosteusvaurioiden ja muiden homeongelmien estäminen tai hidastaminen, rakenteiden uusiminen ja pintojen kunnossapito ovat tärkeitä toimia silloin, kun kodista halutaan pitää hyvää huolta.

Miksi kodin kunnostaminen sitten on ekologista ja kiinnostaa kaltaistani hippiä? Tähän on monia syitä. Yksi minulle tärkein on ajatus siitä, että ostaessaan tuotteen – isomman tai pienemmän – sitoutuu myös pitämään siitä huolta parhaansa mukaan. Kun ostopäätöksen tekee tietäen siitä, että ostoksesta tulee pitämään huolta ja kunnostamaan sitä, turhat ostokset loppuvat nopeasti. Tapa siis vähentää hetken heräteostoksia tai muita turhia hankintoja. Mietin tarkasti myös luonnonvarojen käyttöä ja sitä, miten omat valintani vaikuttavat kokonaiskuvaan. Tutkin rakennusmateriaalien käyttöä, sitä miten pitkään ne kestävät ja millaista huoltoa ne vaativat. Toisinaan luonnonmateriaalit kuluvat nopeammin kuin teollisesti valmistetut materiaalit eivätkä sillä tavalla ole parhaita valintoja, vaikka niin voisi kuvitella.

Millaisiin kunnostustöihin ja projekteihin sitten kannattaa varautua, kun hankkii omakotitalon? Tehtäviä ja puuhaa riittää ympäri vuoden. Katon kunnostus, huolehtiminen ja sen kunnon silmälläpito on koko vuoden ympäri jatkuva tehtävä. Rännit tulee puhdistaa säännöllisesti ja vaihtaa, jos ne alkavat reistailla. Ulkopintoja tulee pestä säännöllisesti ja tutkia puupintojen mahdollisia homekasvustoja. Jos tontin pinta alkaa painumaan, tulee tehdä paalutus, joka estää painumisen. Pihan ylläpito kuuluu myös pakettiin: nurmen ajelu, pihapuiden leikkaaminen ja pihan pitäminen turvallisena asukkaille on myös tärkeää.