Luomuruoat – parhaat vinkit ostamiselle

Tänä päivänä yhä useammat ihmiset ovat alkaneet suosimaan luomuruokia niiden ekologisuuden ja terveyshyötyjen takia. Luomuruokia pidetään terveellisempinä, koska ne eivät sisällä haitallisia kemikaaleja ja myös ekologisempina. Tässä blogissa haluan jakaa joitain parhaimpia vinkkejäni luomuruokien ostamiselle. Kerron lopuksi myös luomuruokien tarjoamista terveyshyödyistä niiden kuluttajille.

  1. Kun aloitat luomuruokien ostamisen, keskity ostamaan sellaisia ruokia, joita sinä ja sinun perheesi syövät eniten.
  2. Pyri lisäämään uusia luomuruokia ostoskärriisi joka viikko. Voit löytää luomuvaihtoehtoja lähes kaikille syömillesi elintarvikkeille.
  3. Etsi luomuvaihtoehtoja kaikissa paikoissa, joissa teet ostoksia. Voit löytää luomuvaihtoehtoja lempi ruokakaupoistasi, luontaistuotekaupoista ja paikallisilta lähituottajiltasi. 
  4. Jos et löydä etsimiäsi luomutuotteita, kysy kauppojen omistajilta miksi he eivät tarjoa haluamiasi tuotteita. Monet kauppiaat tekevät mielellään erityistilauksia asiakkailleen tai auttavat sinua löytämään sopivia vaihtoehtoja tarpeillesi. 
  5. Kun olet löytänyt kaipaamasi luomutuotteet, harkitse niiden ostamista isoissa erissä. Näin voit säästää paljon rahaa ja pakkausmateriaaleja säästäen luontoa.
  6. Osta luomutuotteita sesonkiaikoina. Sesonkituotteet eivät pelkästään yleensä ole halvempia vaan ne ovat usein myös maukkaampia.

Luomuruoat ovat laadukkaampia

Miksi sitten luomuruokia kannattaa oikeastaan kuluttaa? No, luomukasvisten on havaittu sisältävän hieman tavanomaisia enemmän terveyttä edistäviä antioksidantteja ja terveellisempiä rasvoja. Luomuelintarvikkeiden ravitsemuksellista laatua on tutkittu etenkin Keski-Euroopassa, jossa luomuelintarvikkeiden valmistetaan eniten.

Suurin ero luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä näkyy kuitenkin viranomaisten kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen ja Eviran tiedoissa. Niiden tilastot osoittavat, että eläinten lääkintä ja tiettyjen torjunta-aineiden käyttö on viime vuosina jatkuvasti lisääntynyt tavanomaisessa tuotannossa.

Luomutuotannossa torjunta-aineiden ja lääkinnän käyttökieltoja valvotaan myös tarkasti. Luomukuluttaja voikin luottaa siihen, että altistuminen jäämille on äärimmäisen epätodennäköistä ja elintarvikkeen laatua valvotaan tavanomaista tarkemmin koko tuotantoketjussa.

shutterstock_1342674146_2048x2048