Minimalismi - mitä, miksi ja miten?

Minimalismi on sana, joka on viime vuosina noussut usein esiin erilaisissa keskusteluissa. Toisinaan sävy on ihmettelevä, toisinaan innostunut ja toisinaan myös torjuva. Mitä minimalismi sitten oikein on?

Minimalismilla tarkoitetaan ihmisen valitsemaa elämäntapaa, jossa pyritään vähentämään esineitä, tavaroita ja omaisuutta ja elämään vähemmän tavaran ympäröimänä. Minimalismille siis vähemmän on enemmän ja minimalisti kyseenalaistaakin jokaisen hankintansa: onko ostamisen takana todellinen tarve vai vain halu? Löytyisikö tuote jostakin käytettynä, voisiko sen lainata tai tehdä itse? Moni minimalismi haaveilee paikkariippumattomasta työstä, joka mahdollistaisi matkustelun ja elämisen vähällä omaisuudella.

Miksi minimalismi houkuttaa ihmisiä? Minimalismin keskiössä on ajatus ekologisesta elämästä, joka ei kuormita ekosysteemiä. Minimalisti ei halua jättää perinnöksi seuraaville sukupolville tavaramerta vaan pyrkii elämään kestävällä tavalla. Kun ostamistilanteessa pysähtyy hetkeksi tutkimaan omaa käytöstään ja toimintatapojaan, voi itsestään löytää uusia puolia. Ostanko uuden vaatteen todella tarpeeseen vai saadakseni itsevarmuutta työhaastatteluun? Voisinko lainata asiallisen kauluspaidan vaikkapa ystävältä tai hankkia sellaisen käytettynä? Minimalisti oppii tuntemaan itsensä monin eri tavoin.

Miten minimalistista elämää voisi sitten lähteä kokeilemaan? Tapoja on monia. Yksi suosituimmista lienee Marie Kondon KonMari-metodi, jossa kaikki kodin esineet käydään läpi yksi kerrallaan ja pohditaan, tarvitsisiko niistä luopua. Etenkin vaatekaapit kätkevät sisäänsä usein paljon tarpeetonta tavaraa, jota ilmankin voisi elää. Metodin mukaan tavarat kuuluu ottaa ulos säilytysratkaisusta, niitä kuuluu tunnustella ja pukea päälle, jos mahdollista. Silloin tuntee, onko tavarasta aika luopua. Tarpeettomia tavaroita ei heitetä roskiin, vaan ne kierrätetään, annetaan eteenpäin tai myydään sellaiselle, joka tavaraa tarvitsee. Kun koti on siisti, myös ajatukset kulkevat vapaammin.