Mitä yrttejä omaan puutarhaan?

Onko sinulla haaveena oma yrttitarha, josta voit helposti napata yrttejä ruoanlaittoa varten tai joiden avulla voit muuten vaan koristaa omaa puutarhaa? Omien yrttien laittaminen puutarhaan kasvamaan, on helppoa. Yrttejä saa valmiina taimina tai kaupasta suoraan ruukuissa, jotka voi helposti asettaa omalle pihalle kasvamaan. Kannattaa kuitenkin huomioida muutama asia, jotta omat yrtit säilyvät hyvässä kunnossa.

Yrttejä varten kannattaa hankkia kunnollista multaa suoraan kukkakaupasta. Hommaan sopii kasvimulta tai kukkamulta, jossa on riittävästi ravinteita yrttejä varten. Nämä mullat sitovat myös hyvin nestettä, jota yrtit tarvitsevat runsaasti varsinkin kuumina kesäpäivinä. Yrttien lannoittamista kannattaa harkita tai ainakin miten sen tekee. Lannoitteet on hyvä laittaa multaan. Kaupoista on saatavilla ruiskutettavia lannoitteita mutta koska yrttejä on tarkoitus syödä ei ole välttämättä hyvä idea ruiskuttaa yrttien päälle lannoitetta. Parempia vaihtoehtoja ovat lannoitteet, jotka asetetaan multaan.

Yrttejä on erilaisia ja monet niistä kasvavat myös useampana vuotena. Omaan puutarhaan voi esimerkiksi laittaa kasvamaan yksivuotisia yrttejä kuten basilika, tilli, kirveli, korianteri ja anisruoho. Monivuotisia yrttejä ovat muun muassa persilja, kumina, fenkoli, sitruunamelissa ja rakuuna. Useita muitakin yrttejä löytyy ja ne kasvavat hyvin myös Suomen oloissa. Kasvattamista voi helpottaa myös monilla apuvälineillä kuten kasvatusalustalla.

Kasvatukseen käytetty kasvualusta tarjoaa yrteille vettä useiksi viikoiksi, joten sen avulla ei tarvitse huolehtia kastelusta. Yrttejä voi myös kasvattaa läpi vuoden ja osan aikaa sisällä. Yrteille tarkoitettuja kasvatus laitteita ja valoja on ostettavissa monista kaupoista ja niiden avulla yrtit kasvavat myös pimeimpinä aikoina sisätiloissa. Tämän takia yrttien kasvattamisen voi aloittaa milloin tahansa. OMien yrttien kasvattamisella säästää myös rahaa, kun niitä ei tarvitse enää ostaa kaupasta ja ne on aina kätevästi saatavilla omassa puutarhassa tai sisällä kasvilampun alla.