Pienet arjen valinnat vaikuttavat

Jokaisesta meistä tuntuu toisinaan siltä, että on mahdotonta vaikuttaa arkipäiväisillä valinnoilla ympäristön ja luonnon hyvinvointiin. Kun luemme hälyttäviä uutisia ympäristökatastrofeista ja ilmastonmuutoksesta, voivat oman toimintamme mahdollisuudet tuntua mitättömän pieneltä. Pienilläkin valinnoilla ja teoilla on kuitenkin merkitystä. Tässä postauksessa annan sinulle joitakin vinkkejä siihen, miten voit arkisilla teoillasi vaikuttaa luonnon jatkuvuuteen.

Koti on meille tärkeä asia. Valinnat, joita teet kotiisi liittyen voivat vaikuttaa myös ympäristöön. Kuinka paljon neliöitä sinä tai perheesi todella tarvitsette, voisitteko muuttaa pienempään asuntoon, jolloin kuluttaisitte vähemmän? Myös sijaintia kannattaa miettiä: olisiko mahdollista muuttaa lähemmäs työpaikkaa tai harrastuksia, jolloin autosta voisi luopua?

Kotona yksi merkittävimmistä asioista on sähkön kulutuksen tarkkailu. Älä pidä sähkölaitteita päällä tai virransäästötilassa turhaan, sammuttele valoja huoneista, vaihda viimeisetkin hehkulamput energiansäästölamppuihin ja jos kodissa on sähkölämmitys mieti, voisiko sitä laskea asteen tai pari. Silloin myös villasukat pääsevät kotona hyötykäyttöön! 

Monet keittiössä tehdyt valinnat ovat ekologisesti merkittäviä valintoja. Valitse esimerkiksi paistinpannu, joka on tehty kierrätysmateriaaleista, jolloin olet tehnyt vihreän valinnan. Erilaisia ekologisia ruuanlaittovälineitä löydät esimerkiksi https://www.makujakauppa.fi/ -verkkokaupasta. Keittiössä on tärkeää miettiä myös sitä, miten paljon taloudessa syntyy hävikiksi päätyvää ruokajätettä. Hävikkiruokaa voidaan myös vähentää suunnittelemalla viikon ruuat ja hyödyntämällä edellisten päivien tähteitä luovilla tavoilla. Jos hävikkiä kuitenkin syntyy, se kannattaa hävittää asianmukaisesti biojätteen mukana tai kompostoimalla, jolloin ruuan jämät palaavat takaisin luonnon kiertokulkuun ja ilahduttavat meitä esimerkiksi kukkamullan muodossa kesällä, kun on aika istuttaa parvekekukkia.