Harva meistä miettii kuinka pitkän matkan käyttämämme tuotteet, tavarat ja esineet todellisuudessa kulkevat. Esimerkiksi syömäsi banaanit, elektroniikka ja vaatteet tulevat usein maailman toiselta puolelta. Tämä pitkä kulku ei ole luonnon ja ympäristön kannalta kestävää, vaan tuottaa valtavasti erilaisia päästöjä ja heikentää ilmanlaatua. 

Tuotteet tulevatkin ympäri maailmaa, osa maista, joista et välttämättä ole kuullut tai et ole edes tullut ajatelleeksi mistä kaikkialta tuotteet voivatkaan tulla. Maailmankartta julisteen avulla näetkin helposti mistä kaikkialta käyttämäsi tuotteet tulevat ja voit miettiä kuinka pitkän matkan tavarat tekevätkään.

Suosi lähellä tuotettua

Lähellä tuotetut tuotteet ovat usein ekologisempia, kuin kaukaa tuodut, mutta sekään ei ole absoluuttinen totuus, vaan myös lähellä tuotetut voivat saastuttaa enemmän. Kuitenkin EU-alueella ja Suomessa on tiukat ympäristövaatimukset, joita ei välttämättä muualla maissa ole. Tästä syystä tiedät että kotimaassa ja EU-alueella tuotetut tuotteet ovat todennäköisesti ekologisempia, kuin muualta maailmasta tuodut. 

Mitä kauempaa tuote tuodaan, sitä suuremmat ovat kuljetuksen aiheuttamat päästöt. Varsinkin laivalla tuodut ja rekalla kuljetetut tuotteet aiheuttavat valtavasti kuljetuspäästöjä, kun kansainvälisiä päästönormeja ei oikeastaan ole. Varsinkin kansainvälinen laivaliikenne on todella saastuttavaa ja jos laivalla kuljetettuja, eli yleensä kaukaa toiselta puolen maailmaa tuotuja tuotteita pystyy välttämään, niitä ei enää tuoda niin paljoa myytäväksi.

Kokeile korjata varsinkin pienet rikkoutumiset

Usein jos tuote menee rikki sen tilalle ostetaan helposti uusi. Kuitenkin esimerkiksi vaatteiden rikkoutuessa ei haluta nähdä yhtään vaivaa korjaamiseen. Kuitenkin esimerkiksi vaatteiden korjaaminen on yleensä helppoa ja pienet rikkoutumiset, kuten ratkennut sauma tai reikä. Jos opettelet korjaamaan pienet rikkoutumiset, säästät rahaa ja ympäristöä, sekä voit nauttia lempivaatteestasi pidempään.